Man skal forsøge at undgå at skænde en begravelse

06 februar 2021 Anders Lundtang Hansen

editorial

Der findes mange uskrevne regler i denne verden, og ofte kan de være svære at navigere i, fordi de kan forandre sig fra person til person, om man er meget ømtålelig eller ikke tager tingene så højtideligt.

Hvis der er noget, som der bestemt er højtideligt, så er det en begravelse, og i Danmark foregår det i megen ro og orden, og hvis man har set en begravelse fra de mere sydlige lande, så kan det i vores øjne minde om gravskænderi.

Er der så noget om sagen, eller er vi bornerte?

Det er måske et spørgsmål om kulturforskelle.

Så længe man ikke bryder loven, så er der vel ikke noget galt.

Men hvis du bliver taget i at fløjte muntre melodier, tjekke din telefon eller afbryde præsten i kirken under en begravelse, så nærmer det sig næsten gravskænderi.

Hav respekt for de efterladte

Det behøver jo ikke altid være, at man vælter gravstene, graver i grave og andet, før man kan kalde det gravskænderi, men resten kan også være decideret respektløst.

Selv hvis man stod afdøde nær, så skal man huske, at dette er en formel ceremoni, hvor man skal opføre sig korrekt, og så kan man altid tage den lumre humor og de store smil til gravøllen senere.

Børn er meget undtaget, fordi de ikke ved, hvad der foregår, men så er der her også en chance for at lære dem, at de skal tie stille, medmindre de er helt små babyer.

Man viser også respekt for afdøde ved at agere derefter, om man var tæt på afdøde eller ej.

Man springer jo ikke hen og river låget af kisten og omfavner liget, selvom det kunne minde om en scene fra udlandet.

Herhjemme behersker vi os, så det bliver den officielle ceremoni, som en begravelse nu er og skal være.

Flere Nyheder