Sådan fungerer en varmepumpe

23 december 2019 admin

editorial

Varmepumper er i fremgang, fordi de er en af de mest energieffektive og klimavenlige metoder til opvarmning af rum. Varmepumper kan bruges til mange formål. Både små og store huse og boliger, sommerhuse, værksteder, stalde, skoler etc. Men der færreste ved faktisk, hvordan en varmepumpe fungerer. Her finder du en kort forklaring.

Varmepumper bør egentligt hedde varmeskiftere eller -flyttere, fordi det er hvad de gør. De transporterer varme fra udendørs til indendørs. Men udtrykket har været optaget længe før den første varmepumpe så verdens lys i 1945. En varmeskifter er et element der bruges i alle mulige varme- eller køletekniske anlæg.

Men hvordan kan en varmepumpe opvarme et rum med varmen udefra, når udetemperaturen er koldere end indetemperaturen?

Læs mere om varmepumper her: https://www.givekoleservice.dk/varmepumpe-vejle/

 

Varmepumper er køleskabe, bare omvendt

Varmepumpen udnytter det faktum, at der i virkeligheden slet ikke findes noget, der hedder ”kulde”. Der findes kun varme og varmeforskelle. Og varme er ren energi som kan høstes og transporteres.

Teknisk sket er en varmepumpe det samme som et køleskab, som bruges omvendt. Et køleskab trækker varmen ud af et lukket rum og pumper det væk. Derfor er der altid varmt bag ved et køleskab. Det koster naturligvis energi, opsamle og transportere varme. Men en god moderne varmepumpe har en COP på op til 5. Det betyder, for hvert Watt elektrisk energi varmepumpen forbruger, leverer den 5 W varme. På den måde er en varmepumpe langt mere effektiv end de fleste andre opvarmningsmetoder.

Hvis du tilmed anvender strøm der kommer fra vindmøller eller solcelleanlæg, er varmepumpen også meget klimavenlig.

Varmepumper har eksisteret i snart 75 år

Den første fungerende prototype af en varmepumpe blev installeret i 1945, i en kommunal institution i Norwich, England. Den havde en SCOP (seasonal coefficient of performance) ratio på 3,42. Dens varme-effekt var på 147KW, og kunne toppe 234 kW. Det er et seriøst industrielt varmeanlæg og allerede næsten så effektiv som nutidens varmepumper. 

Flere Nyheder