Stegt flæsk – en dansk klassiker

23 June 2023 Cathrine Poulsen

editorial

Når man tænker på den danske gastronomi, er stegt flæsk med persillesovs en af de retter, der ofte kommer frem i folks bevidsthed. Stegt flæsk er en klassisk dansk ret, som ikke blot er et lækkert og simpelt måltid, men også en del af vores kulturarv og traditioner. I denne artikel tager vi et kig på historien, ingredienserne og tilberedningen af den populære ret.

Historien om stegt flæsk

Stegt flæsk opstod i Danmark i tiden efter Anden Verdenskrig, hvor kød var en luksusvare og derfor ofte brugt i mindre mængder. Stegt flæsk var en billig måde at få protein på, og retten blev derfor hurtigt populær blandt danskerne. Selvom flæsket stadig er en vigtig ingrediens, er det i dag mere et hyggemåltid end en nødvendighed.

Selvom stegt flæsk har tyske og svenske fætre, var det i Danmark, at medisterpølse, kartofler og persillesovs blev serveret til flæsket, og det er denne kombination af smag, der gør stegt flæsk til en helt særlig dansk ret.

Ingredienserne i stegt flæsk

Ingredienserne i stegt flæsk er få og enkle. Hovedingrediensen er naturligvis svinebacon eller flæsk, som skæres ud i tykke skiver. Herudover skal man bruge lidt olie eller smør til stegning og persillesovs til servering.

I disse moderne tider kan man dog variere den traditionelle opskrift ved at tilsætte andre ingredienser, som f.eks. krydderier, æg eller tomat. Hvad end man vælger at tilsætte, kan man være sikker på, at stegt flæsk bliver en lækker og mættende ret.

stegt flæsk

Tilberedning af stegt flæsk

Tilberedning af stegt flæsk er simpel og kræver ikke den store erfaring i et køkken. Først og fremmest skal man starte med at skære flæsket ud i skiver, 1-2 cm tykke. Derefter hælder man lidt olie eller smør ned i en pande og steger flæsket på panden, indtil det er sprødt og gyldent.

Når flæsket er stegt, er det tid til at lave persillesovsen. Persillesovs til stegt flæsk er enkelt at lave og kræver ikke mange ingredienser. Man starter med at smelte smørret i en gryde og tilsætte mel. Herefter tilsættes mælken lidt efter lidt, indtil man opnår den ønskede konsistens. Til sidst tilsættes finthakket persille og salt og peber efter smag.

Server stegt flæsk med persillesovs og kogte kartofler, og nyd et måltid, som er både simpelt og lækkert.

More articles