Stress symptomer kan være angst

15 July 2019 Astrid Pedersen
Stress symptomer kan være angst

Hvis du hører til dem, som søndag aften oplever hjertebanken, svimmelhed og åndenød ved tanken om at skulle på arbejde mandag morgen – så er det nærliggende at tilskrive disse symptomer arbejds relateret stress. Rigtig mange mennesker lider af stress til hverdag, og alt for mange bliver nødt til at sygemelde sig. Af disse er der en del, som aldrig kommer tilbage til jobbet igen – og mange mennesker lider af permanente skadevirkninger efter ubehandlet stress, som har fået lov at udvikle sig.

Der er således rigtig mange grunde til at tage stress særdeles alvorligt. Stress er en meget alvorlig sygdom – og oplever du stress symptomer som desorientering, manglende koncentrations evne, smerter i hoved eller mave, søvnløshed og generel udbrændthed, bør du søge læge for at få hjælp til at komme oven på igen.

Stress eller angst? Lær at kende forskel

Du bør dog være opmærksomme på, at symptomer på stress er nært beslægtede med symptomer på angst. Begge dele kræver behandling – men angst skal behandles og anskues på en anden måde end stress. Dette er vigtigt i forhold til forståelsen af de to lidelser. For hvor stress er en tilstand, som induceres af noget udefra kommende – for eksempel et højt arbejds- eller forventnings pres eller måske et traume – er angst en mere grundlæggende og eksistentiel psykisk lidelse.

Stress kan for det meste overvindes ved at ændre på nogle livsvaner og fjerne de faktorer, som forårsager stress i hverdagen, for eksempel ved at skifte job eller gå ned i tid. Angst er en tilstand, som man må lære at leve med, idet den ikke blot forsvinder ved at ændre på noget eksternt. Selv om din angst kanaliseres ud i forbindelse med dit job, vil det således ikke nytte noget at skifte jobbet ud. Din angst vil finde andre kanaler, gennem hvilken den kan manifestere sig.

Du kan læse mere om angst og angst behandling på angstekspert.dk

More articles