LE KLINT – dansk design i kontinuerlig udvikling

21 September 2019 Pernille Skovgaard

editorial

Er du vild med dansk design? Og sætter du pris på kompromisløs kvalitet og habilt håndværk? Så kender du nok LE KLINT – og hvis ikke, så bør du bestemt stifte bekendtskab.

LE KLINT er kendt for deres lamper – i særdeleshed deres meget karakteristiske foldeskærme, der er at finde i mange danske hjem. Den første plisserede skærm er at spore helt tilbage til begyndelsen af 1900-tallet, hvor P.V. Jensen-Klint, tegnede den allerførste; denne til en petroleumslampe.

P.V. Jensens to sønner, Tage og Kaare, overtog faklen, og duoen lancerede LE KLINT som virksomhed i 1943. Kaare var selv en habil designer, og et af de mest sælgende medsamt roste produkter fra hans hånd er den eviggyldige “Frugtlygte”, tegnet af Kaare selv. Tage Klints force var forretningsdelen, og brødrene var dermed et optimalt makkerpar, der formåede at lægge grundstenen til firmaets nuværende succes.

Endnu et generationsskifte forekom, da Jan Klint tog roret i 1953. Her blev virksomheden trimmet, og en produktion af nye lamper søsattes.

I 1972 indtraf en ejerskifte, der har haft stor betydning for firmaet; dette overgik nu til at være fondsejet, hvilket bevirkede, at designteamet nu havde friere tøjler. Udkommet af denne højere kunstneriske frihed har medvirket til, at LE KLINT kontinuerligt har formået – og stadig formår – at udvikle sig, og nedenfor vil eksempler på nogle af deres nyere designs præsenteres.

Et eksempel på et sådant nyt og moderne design er “CARRONADE Pendant Large Sand”, designet af Markus Johansson. Den bagvedliggende idé er faktisk en lille kanon med en lyskegle, og designet er da også både legende og udfordrer beskueren. Udformningen giver med den store åbning og den indbyggede diffuser et helt ideelt lys til brug, og du får med dette produkt rige muligheder for anvendelse.
 
Fra samme serie finder du “CARRONADE Gulvlampe High Sand“, ligeledes designet af Markus Johanson”.
Dette er en højere standerlamper, og du vil måske associere til filmiske universer. Lampen kan med sit markante udtryk bære at stå selvstændigt som skulpturelt element, men kan også anvendes mere traditionelt.

More articles