Hvordan foregår en ultralydsundersøgelse?

15 January 2020 Lotte Hindsberg

editorial

De fleste kender en ultralydsundersøgelse fra gravide, der er inde og blive scannet. Både for evt. at finde ud af barnets køn, men også for at se om der skulle være flere børn eller noget galt med det barn. Scanning ved graviditet er blot en af de områder der kan scannes. En scanning eller en ultralydsundersøgelse kan enten foregå på et offentligt hospital eller hos en privat klinik som https://www.noerrevold.dk/. Det er kun bløde områder der kan scannes, hvilket vil sige at områder som lunger, tarme, hjerne ikke kan undersøges ved hjælp af en scanning, da de enten er fyldte med luft eller er dækket af knogler. 

Når du skal scannes

Hvis det er din mave der skal scannes skal du møde ind fastende, men med fuld blære. Det gør ikke ondt at blive scannet og du er ved fuld bevidsthed. Selve scanningsappartet kan godt føles lidt ubehageligt, da det bliver presset ned i huden. Som udgangspunkt vil resultatet straks blive sendt til din læge, men vi anbefaler at du selv følger op og sikre dig at der ikke sker en fejl eller menneskelig forglemmelse. En undersøgelse tager omkring 5-15 min afhængig af område og når undersøgelsen er færdig kan du gå. Det er en ufarlig undersøgelse og er blivet brugt i over 30 år i Danmark. 

Hvilke områder bliver typisk scannet og for hvad?

Som nævnt kan ultralydsscanninger primært kun bruges på bløde områder som mave, bryst og underlivet. Udover en graviditetsscanning bliver en scanning f.eks brugt til at finde ud af om der kan være kræft. Kvinder bliver tilbudt med jævne mellemrum at få foretaget en mammografi, en undersøgelse af deres bryster for at forebygge muligheden for brystkræft. Selvom mænd ikke på samme måde regelmæssigt får undersøgt deres underliv, er det en måde at undersøge og forebygge testikel og prostatakræft. 

More articles